Hjem    Erhvervslejemål oplever positiv fremgang

Erhvervslejemål som kontorfællesskaber og kontorhoteller oplever stadig stigende vækst. Der er sket en ændring i danskernes arbejdsvaner, der gør, at kontorfællesskaber og kontorhoteller bliver mere tiltrækkende for de danske virksomheder. Selvom udviklingen af begge former for erhvervslokaler er stigende, findes der forskellige grunde til den positive stigning.

Udvikling af kontorhoteller

Brugen af kontorhoteller var egentlig mest set i udlandet. Dog er flere erhvervsejendomme i 2017 blevet lavet om til kontorhoteller. Dette er grundet danskernes stigende interesse inden for dette område. Generelt set efterspørger de danske medarbejdere i stigende grad fleksible arbejdspladser, da hverdagen er blevet mere presset og dynamisk.

Det, at der er flere virksomheder under samme tag, giver det en fællesskabsfølelse, da alle medarbejdere med det samme interessefelt er samlet et sted. Det giver også god mulighed for at spare med hinanden, give hinanden feedback samt mulighed for networking. Grundet den sociale faktor er kontorhotellerne blevet meget mere end blot en arbejdsplads. Danskerne søger i høj grad arbejdspladser, der indeholder personlige og inspirerende miljøer, der bliver skabt af de mange virksomheder på samme sted. Det viser sig, at 78 procent vælger et kontorhotel ud fra beliggenhed, 61 procent vælger kontorhotel ud fra pris, mens 34 procent vælger ud fra indretningen.

Udvikling af kontorfællesskaber

Ligesom kontorhoteller er kontorfællesskaber også i stigende vækst. Dette skyldes ligeledes følelsen af fællesskab, men også i høj grad ønsket om mere kontrol, samtidig med at deleøkonomi er blevet mere almindeligt. Desuden tiltrækker kontorfællesskaber især de mindre virksomheder, da ejendomspriserne for erhvervsejendomme, der er placeret i centrum, ligger på et højt niveau.

Det er dog heller ikke til at komme uden om, at den teknologiske udvikling har øget interessen for kontorfællesskaber. Der er kommet flere teknologier, der er beregnet til at administrere, måle og styre kommunikationen i sådanne ejendommene. Dette har især tiltrukket nye målgrupper af virksomheder. Hvis ikke teknologien blev udviklet, ville det ikke være en fordel at holde mange virksomheder under det samme tag.

Coworking i tal

En moderne type af kontorfællesskaber kaldes coworking. Her deler virksomheder faciliteter med andre, der har de samme visioner og behov. Dette fællesskab skaber synergi, som i sidste ende bidrager til virksomhedernes vækst.

Coworking startede med kun at være for start-up virksomheder i hovedstæderne. På bare et år har dette fænomen bredt sig både geografisk og til andre brugere. I 2017 nåede coworking over en million globale medlemmer, der var fordelt på 14.000 kontorer. I 2020 forventes det, at der vil være 3,8 millioner coworking medlemmer, som vil være fordelt på 24.000 kontorer verden over. Det forventes ligeledes, at coworking fremadrettet vil stige med omtrent 24 procent.

Andre læste også: